Faux kalligrafie – handletteren voor beginners

kaart met kaligrafie letters op tafel met daarnaast theekop en koekje

Faux kalligrafie, ook wel nep kalligrafie genoemd, is een handlettering techniek om het uiterlijk van kalligrafie te imiteren. Vandaar deze naam. Een super leuke manier om te beginnen met handletteren, want het is vrij makkelijk om te doen. En daarbij zie je dus meteen een te gek resultaat. In dit blog leg ik je uit hoe je dat doet. Dit blog is onderdeel van mijn serie blogs: handlettering voor beginners.

Faux kalligrafie, wat is het?

kaart met kaligrafie letters op tafel met daarnaast theekop en koekje

Faux kalligrafie creëer je door bepaalde delen van je letters met dikkere lijnen aan te zetten. Hiermee boots je effect na van een echte inkt-kalligrafie-pen. Bij dip-pen-kalligrafie heb je inkt nodig en een speciale penhouder met een metalen punt die de inkt vasthoudt. Deze manier van kalligrafie is prachtig, maar heel tijdrovend. Vooral in het begin, want voordat je letters kunt gaan schrijven, moet je de verschillende streken en de effecten ervan begrijpen en oefenen. Hoewel dit een geweldige vaardigheid is om te leren, heb je misschien niet de tijd. Als dat het geval is, dan is nep kalligrafie een heerlijke, snelle manier om te starten.

kaart met kaligrafie letters in tuin

Faux kalligrafie, hoe doe je dat?

De sleutel tot het krijgen van de “kalligrafie-look” is om de neerwaartse bewegingen van je letter meer dikte te geven om het uiterlijk van een kalligrafiepunt na te bootsen. Denk hierbij terug aan je basisschooltijd toen je leerde schrijven met een vulpen. Je leerde met sierlijk letters in een lijntjes schrift de letters opschrijven. Letters zoals bijvoorbeeld de L en G hadden mooie lussen. Deze manier van schrijven ga je ook weer toepassen bij faux kalligrafie. Hierbij schrijf je dus aan elkaar en let je goed op wanneer je penstreek naar beneden en boven gaat. In het onderstaande voorbeeld heb ik dit bij de letters aangegeven zodat je snapt wat ik bedoel.

kaligrafie letters

De truck is om de neerwaartse bewegingen van je letter meer dikte te geven. Dus gebruik een dunne lijn bij het naar boven schrijven en een dikkere lijn bij het naar beneden schrijven. Die dikkere lijnen kun je zelf creëren door een dubbele lijn te plaatsen zoals in onderstaand voorbeeld.

kaligrafie letters

 

Daarna kleur je de dikke gedeeltes in. “Et voilà” daar is het ‘woord in faux kalligrafie’ ontstaan. Mooie hé!

 

kaligrafie letters

Tip:  probeer de verdikkingen altijd aan dezelfde kant van de letter te houden. Dat staat mooier en komt echter over.

Faux kalligrafie, hoe begin je met oefenen?

1) De meest waardevolle tip om te beginnen: gebruik oefensheets met hulplijnen! Je kunt ze zelf schetsen op je papier of je kan gebruik maken van oefenbladen. Neem bv die van de Tombow website

2) Zorg dat je tussen je letters voldoende ruimte open houdt. Het klinkt logisch maar door al die lussen (boven en beneden) kan het nog wel eens in de knoei raken. Dus schrijf rustig en kijk goed waar je de letters plaatst.

3) Een spiekbriefje met letters. Dan gaat het niet mis. Een handige vind je hieronder:

kaligrafie letters

4) Gebruik de juiste pennen. Voor faux kalligrafie raad ik je onderstaande pennen aan. Ik gebruik ze zelf ook en ik vind ze fijn in gebruik. Je hebt maar liefst de keuze uit 6 lijndiktes en ze gaan lang mee.

Meer handlettering ideeën

Handletteren op Steen (klik op de foto om naar het blog te gaan)
Een plaatje van iemand die aan het handletteren is
Handletteren voor beginners. Ben je net begonnen en weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit blog met daarin: Wat heb je nodig (startpakket), waar vind je voorbeelden en fijne oefensheets. Allemaal kort samengevat om een goede en snelle start te maken met handlettering.
Handletteren op stof
Handletteren op stof (klik op de foto om naar het blog te gaan)
Handlettering & Houtbranden, houtbranden voorbeelden, pyrografie voorbeelden, houtbranden voor beginners, houtbranden gereedschap, pyrografie patronen, houtbranden tips, pyrografie tekeningen, tekst in hout branden met soldeerbout, hout branden apparaat
Handletteren op hout (klik op de foto om naar het blog te gaan)
pompoen handletteren, pompoen versieren, kalebassen versieren, kalebassen schilderen, kalebassen beschilderen, pompoen herfststuk
Handletteren op pompoen (klik op de foto om naar het blog te gaan)
kerstbal met daarop een gehandletterde quote be merry
Handletteren op kerstballen (klik op de foto om naar het blog te gaan)

2 Replies to “Faux kalligrafie – handletteren voor beginners”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.