Handletteren voor beginners

Een plaatje van iemand die aan het handletteren is

Handletteren voor beginners. Wat is handletteren eigenlijk? Dat vertel ik je en daarna kun jij aan de slag! Wat heb je nodig (startpakket), waar vind je voorbeelden en fijne oefensheets. Allemaal kort samengevat in dit blog om een goede en snelle start te maken met handlettering. Veel tekenplezier. 

Dit blog is onderdeel van mijn serie blogs: handlettering voor beginners.

Wat is handlettering?

Ben je helemaal niet bekend met handlettering dan is het toch wel fijn om er eerst iets meer van te weten. Handletteren is simpel gezegd het zelf schrijven van mooie letters, cijfers en woorden. Het is gebaseerd op kalligrafie, maar bij handletteren gebruik je andere materialen en technieken. Heel ouderwets eigenlijk want tegenwoordig maakt bijna iedereen alles digitaal. Met handlettering ga je terug naar de basis. Je creëert dus zelf een persoonlijke handgeschreven creatie. Het is tijdrovend maar daardoor ook heerlijk mindful (hou jij van mindfulness en tekenen: check dan mijn blog hierover).

Handlettering gaat vaak samen met kleine tekeningentjes (ook wel doodles genoemd) en decoratieve lijnen/vormen. Er zijn heel veel verschillende stijlen, vormen en mogelijkheden. Maar wat bij handlettering het belangrijkste is: je eigen stijl! Die ontwikkel je vanzelf door heel veel te oefenen. In dit blog geef ik je handreikingen mee om hiermee te beginnen.

Handletteren voor beginners: wat is het, wat heb je nodig (startpakket), voorbeelden en oefensheets. Allemaal in dit blog.

Handletteren voor beginners: de benodigdheden

Wil je meteen starten, dan heb je wel een paar dingetjes nodig. Gelukkig is dit geen dure hobby en kun je materialen snel en bij veel winkels bestellen. Je hoeft niet meteen een hele uitgebreide collectie met luxe pennen aan te schaffen, maar er zijn wel een aantal basis benodigdheden. Dit zijn ze:

  • Tekenpapier of schetsboek
  • Goed potlood om mee te schetsen
  • Zachte gum (Tip: koop niet zo’n goedkope gum die krassen, vegen of een kleurtje achterlaat op het papier. Dit kan jouw creatie ineens verpesten en dat is natuurlijk zonde!)
  • Fineliners met verschillende diktes

Zoek je een kado voor een speciale leeftijd: koop mijn gehandletterde verjaardag poster. Voorzien een persoonlijke illustratie van de jarige.

Handletteren voor beginners: oefensheets

Als je net begint met handletteren dan is oefenen, oefenen en nog eens oefenen het beste om het te leren. Dus dan kan je wel wat oefen materiaal gebruiken. Daar kan ik je bij helpen!

De oefensheets handletteren van Tombow. 

handletteren voor beginnersTombow is een merk dat diverse tekenmaterialen verkoopt. Zo ook pennen voor handlettering. Zij hebben op hun website een verzameling oefensheets staan die heel geschikt zijn om mee te beginnen. Via onderstaande link kom je op hun verzamelpagina en kun je kiezen uit veel variaties:

>> oefensheets om te handletteren van Tombow

De oefensheets van STAEDTLER

Staedtler is een groot bedrijf dat prachtige producten maakt, zoals fineliners voor handlettering. Op hun website besteden ze ook veel aandacht aan wat je met hun producten kan doen zoals handletteren. Hun website staat vol met leuke video’s en oefeningen s (bekijk ze via deze link: ontdek de producten van Staedtler) Dawn Nicole). Ik geef je echter hier maar eentje die je echt even moet proberen: bounce lettering. Als je de letters al wat beter onder de knie hebt dan is het leuk om er ook een curve oftewel bounce aan te geven. En hier leer je hoe je dat moet doen (klik op de foto om naar de website te gaan).

Pinterest handletteren voor beginners voorbeelden

Dit waren 2 voorbeelden maar er zijn er nog zooooooveel meer te vinden op internet. Zelf heb ik er al heel veel verzameld op het Pinterest account van Ceciel Maakt. Daar heb ik een speciaal bord gemaakt voor handlettering & doodles. Hieronder zie je een voorbeeld van het bord. Bekijk het eens goed want hierop staan veel oefensheets. Ook heb ik 3 aparte secties aangemaakt:

  • bijpassende lettertypes : voor de mooiste lettercombinaties. Hoef jij ze zelf niet meer bij elkaar te zoek en kun je ze meteen samen op het vel zetten. Super handig!
  • handlettering quotes : heel veel leuke voorbeelden van gehandletterde quotes die je na kan maken. Want in het begin kun je het beste leren van bestaande ontwerpen. Daarna ga jij daar dingen uithalen die jij mooi vindt en creëer je vanzelf je eigen stijl.
  • abc handlettering : super veel soorten handletter types in ABC. Zo kun je zelf woorden samenstellen en ben je niet afhankelijk van voorbeelden.

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen om te starten met handletteren. Mocht je het nu veel fijner vinden om toch een heel boek te hebben waar alles in staat, dan raad ik je het boek "Handlettering doe je zo' van Karin Luthenberg aan. Een heerlijk boek om mee te starten en veel uit te leren.  

Meer handlettering ideeën & Tips

Handletteren op Steen (klik op de foto om naar het blog te gaan)
kaart met kaligrafie letters in tuin
Faux kalligrafie (nep-kalligrafie)= handlettering techniek om het uiterlijk van kalligrafie te imiteren. In dit blog uitleg hoe je dat doet.
Handletteren op stof
Handletteren op stof (klik op de foto om naar het blog te gaan)
Handlettering & Houtbranden, houtbranden voorbeelden, pyrografie voorbeelden, houtbranden voor beginners, houtbranden gereedschap, pyrografie patronen, houtbranden tips, pyrografie tekeningen, tekst in hout branden met soldeerbout, hout branden apparaat
Handletteren op hout (klik op de foto om naar het blog te gaan)
pompoen handletteren, pompoen versieren, kalebassen versieren, kalebassen schilderen, kalebassen beschilderen, pompoen herfststuk
Handletteren op pompoen (klik op de foto om naar het blog te gaan)
kerstbal met daarop een gehandletterde quote be merry
Handletteren op kerstballen (klik op de foto om naar het blog te gaan)

1 Reply to “Handletteren voor beginners”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.