Mindfulness doodling – 3 gratis oefeningen

Als ik ga tekenen dan vergeet ik alles om mij heen. Ik ben dan met mijn volledige aandacht bezig met mijn potlood op het papier. Voor mij is tekenen een vorm van ontspannen, een soort van mindfulness. Ik stop met piekeren en voel minder stress. Kortom: ik voel me er fijner door. Dat gun ik meer mensen en daarom heb ik een aantal mindfulness doodle oefeningen gemaakt. Zo kan iedereen het eens uitproberen en zelf ervaren hoe fijn en leuk het kan zijn. In dit blog 3 gratis oefeningen en onderaan ook nog bonusvideo met een oefening op basis van ademhaling ๐Ÿ™‚ en nog meer!

Mindfulness doodling, oefening 1: Lijnen & fantasieย 

Deze eerste oefening is heerlijk simpel en kan iedereen! Je kan het alleen doen, maar bijvoorbeeld ook met een vriendin, vriend of met je kinderen. Het doel van de oefening is dat je niets bewust doet, lekker los laat en geniet van je eigen lijnenspel. Sommige vinden het fijn om dit in volledige stilte te doen, maar zelf hou ik wel van een muziekje erbij. Dus kies wat jij wilt. Ga er lekker bij zitten. Pak wat lekkers te drinken, pak potlood, papier, een paar gekleurde stiften en begin!

Dit gaan we doen:

 • Pak je potlood en neem het lege papier voor je.
 • Teken hierin een aan-een-gesloten lijn van allerlei vormen (recht, driehoekig, rond, cirkels) en alles door elkaar. Gebruik je hele blad. Hieronder geef ik je een voorbeeld (waar al een heleboel lijnen op staan hoor ๐Ÿ™‚ ):

 • Is je hele blad gevuld?! Dan ben je klaar voor ‘jouw fantasie’!
 • Kijk in je lijnen en ga er figuren, dieren, poppetjes in zien. Draai je papier als je niets ziet. Geen paniek als je niet meteen iets ziet. Soms duurt het even maar het komt vanzelf.ย 
 • Zie je iets: omlijn deze met je zwarte pen.
 • Maak ‘het’ fantasie figuurtje leuker met oogjes, streepjes en eventueel met een kleurtje!

Dit zijn een aantal van mijn lijnen & fantasie tekeningen:

Tekening met lijnen en figuren

Tekening met lijnen en figuurtjes

Variatietip:

Knip je fantasie figuurtjes uit en plak ze op een gekleurd vel. Zo ben je nog even heerlijk mindfull bezig. Dit was mijn resultaat. Erg leuk al zeg ik het zelf :).

knip en plak tekening

Mindfulness doodling, oefening 2: Lijnen & patronen

Deze oefening is net iets anders dan de vorige. Je hebt in iedergeval dezelfde materialen (papier en stiften) nodig. Dit gaan we doen:

 • Pak je stiftย (je gebruikt geen potlood dit keer) en neem het lege papier voor je.
 • Teken hierin een aantal lijnen. Ze mogen kris kras door elkaar gaan. Strak, rechthoekig, cirkels, maakt niet uit. Maar niet te veel!
 • Je wilt dat er er verschillende vlakken ontstaan in allerlei vormen. De vlakken moeten nog wel groot genoeg zijn om in te tekenen. Je gaat ze namelijk vullen met patronen.
 • Dat kan van alles zijn: kleine cirkels, kriebelende lijntjes, driehoekjes etc. Ik zal je een voorbeeld laten zien.
Tekening op papier met patronen
Hierin zie je dat ik mijn eerste lijn een kleur heb gegeven (geel) waardoor je de ontstane vakken goed kan zien. Daarna ben ik begonnen met de vakken te voorzien van willekeurige patronen. Gewoon wat er in mijn hoofd opkwam.

Door te focussen op de pen, de lijnen en de patronen die je zelf hierin maakt, wordt je hoofd leeggemaakt en kom je tot rust. Probeer maar!

Dit is nog een andere die ik maakte. Heel anders, niet vloeiend, maar meer hoekig. Zo zie je maar weer hoeveel verschillende resultaten je kan krijgen.ย 

Tekening met patronen

Mindfulness doodling, oefening 3: doodle je hoofd leeg ๐Ÿ™‚

Deze laatste oefening is om je gedachtes te verzetten. Even alles eruit zodat je het los kan laten!

Dit gaan we doen:

 • Pak je potlood en neem het lege papier voor je.
 • Teken midden, onderaan de pagina, een simpel hoofd. Een rondje met 2 ogen, een mond en een neus is voldoende. Vind je het leuk om er meer van te maken dan mag dat natuurlijk ook. Het is de bedoeling dat je boven je hoofd nog doodles gaat teken, dus laat daar ook voldoende ruimte voor vrij.
 • Ben je klaar?! Dan gaan we jou hoofd bevrijden van alles wat daar nu in zit. Teken alles wat erin zit, wat je dwars zit, waar je vrolijk van wordt, waar je boos om bent, boven dat hoofd. Gewoon lekker tekenen! Uiteraard mag je er ook woorden bij zetten. (Ben je even kwijt wat je wilt en kan tekenen? Check dan mijn blog:ย Doodles tekenen doe je zo. )

Dit is wat er bij mij in zat:

Doodles tekenen, hoe teken je een doodle, wat zijn doodles, doodling, doodles maken

Zie je liever een video, bekijk hem dan hier:

Ik hoop dat ik je met deze 3 oefeningen een beetje mindfulness heb mee kunnen geven. Wat ik je wel nog als laatste mee wil geven: deze oefeningen zijn er voor jou! Het hoeft niet netjes en de tekeningen zijn er niet om aan iemand te laten zien. Dit doe je heerlijk voor jezelf en je eigen ontspanning. En mocht er nou wel eens iets heel moois zijn uitgekomen dat je wel graag wilt delen dan is dat extra leuk en mooi meegenomen :).

1 Reply to “Mindfulness doodling – 3 gratis oefeningen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.