Handlettering compositie en vlakverdeling

Hoe maak je toch die mooie handlettering compositie voor je quote? Dat geheim verklap ik je. Ik leer je hoe je een vlakverdeling maakt en de lettertypes dus mooi kan combineren. Dit is een blog, uit mijn serie blogs handlettering voor beginners. Ik laat je aan de hand van voorbeelden, stap voor stap zien hoe je dit handlettering trucje zelf kan namaken. 

Handlettering compositie

Daar zit je dan met al je tekenspullen. Helemaal klaar om die te gekke, gehandletterde poster of kaart te maken. Je hebt een idee, je weet de woorden en wellicht ook de doodles die je wil maken maar hoe zet je alles leuk bij elkaar? Dat is een flink gepuzzel. Gelukkig zijn er een aantal tips die je meteen helpen om een mooie compositie te maken.

Pak je potlood, pen en papier bij de hand, want we gaan aan de slag. Heb je die niet in huis? Hieronder dan een handig lijstje om deze snel in te kopen:

 • Tekenpapier of schetsboek
 • Goed potlood om mee te schetsen
 • Zachte gum (Tip: koop niet zo’n goedkope gum die krassen, vegen of een kleurtje achterlaat op het papier. Dit kan jouw creatie ineens verpesten en dat is natuurlijk zonde!)
 • Fineliners met verschillende diktes

Handlettering compositie: vlakverdeling

Het eerste wat je kan oefenen is het zien van de vlakverdeling in bestaande handlettering quotes. Wanneer je veel voorbeelden bekijkt, zie je op den duur de opbouw / vlakverdeling en onthoudt je dat voor je eigen toekomstige ontwerpen. Maar eerst moet je dat leren zien. Ik laat je aan de hand van onderstaande stappen zien hoe ik zelf deze quote heb opgebouwd. Doe je meteen mee? Dan leer je het meteen!

kaart met kaligrafie letters op tafel met daarnaast theekop en koekje
Hoe maak je een handlettering compositie? Ik leer je een vlakverdeling maken en de lettertypes combineren. Handlettering voor beginners.
 • Stap 1 – Handlettering compositie: vlakverdeling

  Begin met een kader op het papier te zetten. Hiermee voorkom je dat je daarbuiten gaat tekenen.

Kaders

 • Stap 2 – Handlettering compositie: vlakverdeling

  Verdeel dat kader in de woorden van je quote. Dus in mijn geval heb ik 4 woorden te verdelen over mijn kader. Maak het grootste kader voor het woord dat eruit moet springen. Dan valt het meteen op. Zorg dat de middellijn alle middelste letters raakt voor een goede verhouding. Schets je letters hierin en werk verder uit.

Kaders verdeeld in vlakken

 

 • Stap 3 – Handlettering compositie: vlakverdeling

  Schets je letters in de vlakverdeling. Speel met witruimtes en plaats. Zoals je ziet in mijn ontwerp ‘dansen’ de letters op en neer en staan ze niet precies in de vlakken. Dat is prima. Maak ervan wat jij mooi vindt. Zo creëer je ook je eigen stijl.

Hoe maak je een handlettering compositie? Ik leer je een vlakverdeling maken en de lettertypes combineren. Handlettering voor beginners.

Handlettering compositie: bestaande lay-outs

Begin je pas met handlettering dan is het fijn om een aantal handvaten te hebben om mee te beginnen. Maak dus gebruik van bestaande lay-outs voor je quotes. Op internet zijn er velen te vinden maar hieronder geef ik je een aantal voorbeelden.Handlettering compositie

 

Handlettering compositieHandlettering compositie

Meer handlettering ideeën & Tips

Dit was 1 handlettering trucje maar er zijn er nog zoveel meer te vinden op internet. Zelf heb ik er al heel veel verzameld op het Pinterest account van Ceciel Maakt. Daar heb ik een speciaal bord gemaakt voor handlettering & doodles. Klik door op de onderstaande link om alles te ontdekken:

Handlettering & Doodles Pinterestbord van Ceciel Maakt

En wil je op mijn website nog meer over handlettering leren?! Check dan de onderstaande blogs:

Een plaatje van iemand die aan het handletteren is
Handletteren voor beginners. Ben je net begonnen en weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit blog met daarin: Wat heb je nodig (startpakket), waar vind je voorbeelden en fijne oefensheets. Allemaal kort samengevat om een goede en snelle start te maken met handlettering.

 

 

 

 

 

 

 

kaart met kaligrafie letters in tuin
Faux kalligrafie (nep-kalligrafie)= handlettering techniek om het uiterlijk van kalligrafie te imiteren. In dit blog uitleg hoe je dat doet.

 

 

 

 

 

 

 

Je leert een kader over je woord tekenen. Een handlettering trucje. Uit mijn serie blogs: handlettering voor beginners. Stap voor stap vb.
Handlettering trucjes, je moet ze maar net even weten. Vandaar dat ik ze graag met je deel. In dit blog leer ik je hoe je een kader over je woord plaatst.

 

 

 

 

 

 

Gehandletterde quote: a drawing a day keeps the docter away
Een banner tekenen / doodlen ? Niet moeilijk! Ik leg je dat stap voor stap uit in mijn serie blogs handletteren voor beginners

 

 

 

 

 

Handletteren op stof
Handletteren op stof (klik op de foto om naar het blog te gaan)
Handletteren op Steen (klik op de foto om naar het blog te gaan)
Handlettering & Houtbranden, houtbranden voorbeelden, pyrografie voorbeelden, houtbranden voor beginners, houtbranden gereedschap, pyrografie patronen, houtbranden tips, pyrografie tekeningen, tekst in hout branden met soldeerbout, hout branden apparaat
Handletteren op hout (klik op de foto om naar het blog te gaan)
pompoen handletteren, pompoen versieren, kalebassen versieren, kalebassen schilderen, kalebassen beschilderen, pompoen herfststuk
Handletteren op pompoen (klik op de foto om naar het blog te gaan)
kerstbal met daarop een gehandletterde quote be merry
Handletteren op kerstballen (klik op de foto om naar het blog te gaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.