Wally on yoga tour

Hond die knipoogt en op strand staat

Maak kennis met mijn nieuwe serie illustraties genaamd: ‘Wally on yoga tour’. Wally de teckel speelt hierin een glansrijke hoofdrol en ontdekt de wereld van de Yoga. Wally doet dat niet alleen! Wanneer Wally de yogahoudingen (ook wel asana’s genoemd) laat zien, geef ik daarbij een korte uitleg van de betekenis en mijn eigen (hilarische) ervaring. Ga je mee op yoga tour?! Namasté

Wie is Wally?

Wally is een karakter wat ik zelf heb bedacht en omgetoverd tot een illustratie. Een lief, grappig hondje wat zomaar uit mijn potlood kwam tijdens een cursus prentenboek illustratie. Het is nog steeds de bedoeling dat ik een prentenboek ga maken met Wally in de hoofdrol. Echter is dat een lang proces en ik vind het jammer om Wally zolang voor mezelf te houden. Ik wil hem graag voorstellen aan alle kinderen. Want Wally hoort thuis in hun (fantasie)wereld. Dus mag Wally alvast een aantal korte andere avonturen beleven zodat de kids hem al een beetje leren kennen. Dit keer gaat Wally on yoga tour!

Hond die yogahouding doetDe cobra (of Bhujangasana)

Deze oefening versterkt de buik- en rugspieren en vergroot de flexibiliteit van de rug. Persoonlijk vind ik deze yoga houding er prachtig uitzien, al kost het soms heel wat moeite om deze houding goed aan te nemen. Dan denk ik vaak: ‘het zit er gracieus uit maar je moet eens weten hoe het hier van binnen kraakt en piept om het zo te krijgen’.

 

 

Hond die yogahouding doet voor regenboogKrijger II (of Virabhadrasana II)

Krijger II daagt het doorzettingsvermogen uit. Wanneer je deze yoga houding (asana) krachtig uitvoert straal je ‘kom maar op, ik lust je rauw!’ uit.  Deze houding verbindt ons met de kracht van onze spieren en dit kan leiden naar meer daadkracht in ons leven. Je ontwikkelt je innerlijke kracht!

 

 

 

Hond die yogahouding doet op sttrandmat voor ondergaande zonKrijger III (of Virabhadrasana III)

Het lijkt misschien gek dat een yogahouding vernoemd is naar een krijger, omdat yogi’s bekend staan om hun vredelievendheid. Maar waar de houding werkelijk voor staat is de “geestelijke krijger”, die een gevecht aangaat met de universele vijand; het stemmetje in je hoofd dat jezelf bekritiseerd. Die ken ik maar al te goed. Ik heb geleerd om het te negeren als het te kritisch, onaardig of gewoon niet leuk is.

 

 

Hond die yogahouding doet

De lotushouding ( of Padmasana)

Dit is één van de bekendste yogahoudingen. Het is een houding die vaak wordt gebruikt om mee te mediteren en is ook één van de lastigste yogahoudingen om mee te beginnen.

Deze houding gebruik ik zelf niet. Puur om het feit dat ik mediteren een lastig iets vindt. Ik heb het wel eens geprobeerd maar mijn gedachten bleven afdwalen en ik ga dan de raarste dingen denken zoals ‘hoor ik nou iets, ja ik hoor iets, wat kan dat nou zijn, is dat een piepje van de wasmachine of van de vaatwasser of….’ En zo gaat dat maar door. Niet echt meditatiemateriaal he’!

 

Hond die yogahouding doet op mat voor nachtelijke hemel met maan en sterrenMelting Heart (of Anahatasana)

Deze houding staat ook wel bekend als Happy Puppy pose (wat toepasselijk is bij onze Wally). Blijkbaar is dit een echte aanrader als je soepele(re) schouders wilt krijgen. Maar…….voor mij is dit een echte kwelling. Mijn schouders zijn niet soepel en ik heb altijd het idee dat ik helemaal klem zit als ik deze houding aanneem. En als ik teveel gegeten heb voor de les dan……. Nou dat zal ik je besparen haha. Niet mijn favoriete dus!

Hond die yogahouding doet voor regenboog

 

 

Boomhouding (of vrksassana) is een Yogahouding die veel verschillende kanten van de Yoga mixt tot een mooie balans. Balans is dan ook hetgeen wat bij de boomhouding  centraal staat.

Balans is bij mij wel een dingetje. Van nature ben ik iemand van extreme: als ik iets doe dan doe ik het goed en liefst voor 200%. Wat een frustratie was het dus om deze houding niet meteen te kunnen. En dan dacht ik dat ik hem ‘onder de knie had’ wiebelde ik weer eens een keer zo lang dat ik om stuiterde haha. Maar nu ik mijn focus beter onder controle heb lukt deze oefening meteen.

 

Hond die yogahouding doet

Plank (of phalakasana) is een houding die in veel yoga sessies wordt gebruikt als overgang van de ene naar de andere houding. Het is een van de beste oefeningen voor het trainen van de buikspieren en wilskracht.

Nou en wilskracht heb je wel nodig om deze oefening wat langer uit te kunnen voeren. Mijn ervaring: na een tijdje begint alles te trillen! Echt waar, maar! Ik hou vol. Met wilskracht dan he! En dan lukt het me. Niet echt mijn favoriete oefening maar ik ben wel altijd blij als ik hem gedaan heb!

 

Author: Ceciel

Een creatieveling in hart en nieren die niet stil kan zitten en altijd bezig is met ontwerpen, creëren en maken. Een echte Brabantse, bourgondiër op wandelschoenen met in de ene hand een glas wijn en in de andere een tekenpotlood. Wil je nog meer over mij weten, check dan de Over Ceciel pagina :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.