InspiratieDoeBoek – Het zelfzorg boek – Geïllustreerd door Ceciel Maakt

Boek met ringband

Waarom schrijf ik een blog over een zelfzorg boek? Een paar jaar geleden leerde ik dat zelfzorg nodig is. Dat deed ik niet alleen. Via een coaching traject kreeg ik inzicht in mijn behoeftes en hoe ik daar gehoor aan kon geven. Dat gun ik meer vrouwen. Het InspiratieDoeBoek is geschreven voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Vrouwen die in een levensfase zitten waarin ze zich afvragen: waar sta ik nu, wat wil ik wél en wat niet. Een fase waarin er behoefte is om stil te staan bij wat écht belangrijk is. Waar je energie van krijgt. Dit prachtige boek heb ik mogen vormgeven en voorzien van illustraties. Het is een zelfzorg boek als je verlangt naar meer balans in jezelf. Gevuld met maar liefst 100 pagina’s vol met inspiratie, inzichten, tips, illustraties & een doe-gedeelte. In dit blog geef ik je een inkijkje. 

Het covermodel van het InspiratieDoeBoek 

vrouw lezen op een bankje, afbeelding uit het zelfzorg boek

Een covermodel zal ik zelf niet snel zijn maar het was leuk om er eentje ontworpen. Deze lezende dame schitterd op de cover van het InspiratieDoeboek 2. Ze is een prachtige weerspiegeling van de doelgroep waar het zelfzorg boek voor is geschreven: vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. 

Over de schrijver en illustrator

Het boek is geschreven door Yura Boerma in een lichte en luchtige schrijfstijl, zonder theorieën. Het leest daardoor makkelijk weg, maar het is zeker niet inhoudsloos of oppervlakkig. Het is er om jou op een speelse manier te inspireren en om aan je persoonlijke ontwikkeling en groei te werken. 

Het InspiratieDoeBoek 2 is een coproductie van auteur Yura Boerma en illustrator Ceciel van der Pas – Keuben (ik dus :)). Yura is naast auteur ook coach met twee bedrijven. Balans- & wandelcoach bij MAMcoaching (2010), voor moeders die de juiste balans zoeken. En zelfzorgcoach bij PosiYou (2020). Zij schreef in 2020 deel 1 en benaderde mij voor de illustraties en gehandletterde quotes. De samenwerking was zo’n succes dat het vervolgboek een 100% samenwerking is geworden, van A tot Z. In boek 2 heb ik de tekst vertaald in beelden zodat dit voor iedereen herkenbaar is. Illustraties die je raken en in beweging zetten. Ik heb de complete vormgeving van het boek hierop afgestemd. 

Boek met ringband

Heb jij ook een groot hart? Hfdst 1 van het zelfzorg boek 

groen hart, afbeelding uit het zelfzorg boek

Herken jij jezelf hierin:  ‘Je weet wat een ander nodig heeft en je zorgt graag voor ze. Dat voelt goed voor jou, maar het is een soort automatisme. Je geeft steeds veel weg van je tijd, aandacht, ruimte en rust. Daardoor blijft er niet veel voor jou over. Je komt als het ware op de achtergrond te staan.’  

Als dit een mooie omschrijving is van jezelf dan is het 1e hoofdstuk van het InspiratieDoeboek 2 echt iets voor jou. Het thema is ‘Bescherm je grote hart’. Je leert in dit hoofdstuk om het anders te doen en te kiezen voor een stuk zelfzorg. 

Mijn gedachten achter de illustratie

Bij het maken van de illustratie voor dit hoofdstuk hoefde ik niet lang na te denken. Dat moest een hart zijn. Maar niet eentje zoals je op deze illustratie ziet. Deze komt zeker wel terug in het boek maar in het klein. Nee, de illustratie straalt veel meer uit dan het hart alleen. Het laat zien wat zelfzorg kan zijn. Wat dat is? Dat lees je in het boek zelf. De illustratie kan je hieronder al zien. 

Waarom een kop thee zo fijn kan zijn – Hfdst 2 van het zelfzorg boek 

kopje thee getekend, afbeelding uit het zelfzorg boek

Wat speelt in je hoofd lijkt soms een eigen leven te leiden. Al die gedachten die er rondgaan, de scenario’s die je bedenkt waardoor het lijkt alsof alles al duidelijk is. Dat het de realiteit lijkt zonder dat het nog echt is gebeurd. In hoofdstuk 2 van het InspiratieDoeboek 2 leer je hier meer over, het thema is dan ook ‘ Spreek je zorgen uit’. 

Mijn gedachten achter de illustratie 

Bij het maken van de illustratie voor dit hoofdstuk moest ik meteen aan een kop thee denken. Want het drinken van een kop thee geeft mij vaak een rustmoment. De theekop is een klein onderdeel geworden van de hele illustratie en staat symbool voor het hele hoofdstuk. De hele illustratie zie je hieronder. 

Hoe hoog leg jij de lat? Hfdst 3 van het zelfzorg boek

wolken met vogels en tekst ik mag, afbeelding uit het zelfzorg boek

Herken jij jezelf hierin: ‘Je weet precies wat je moet doen om zaken op tijd af te krijgen op je werk en alles ook nog eens perfect te regelen voor thuis. Je doet altijd je best en bent er voor iedereen. Toch begint er ook iets aan je te knagen, want het kost je veel energie. Je voelt dat het van je verwacht wordt, dat je denkt dat je dan gewaardeerd wordt.’ 

Als dit een mooie omschrijving is van jezelf dan is het 3e hoofdstuk van het InspiratieDoeboek 2 echt iets voor jou. In dit hoofdstuk leer je jouw lat lager te leggen. Je zet een stap in de richting van wat ook goed is voor jou in plaats van alleen voor die ander. Wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Daar groei je van, in je eigenwaarde 

Mijn gedachten achter de illustratie 

In mijn hoofd had ik hier meteen een beeld bij. Van een vrouw, balancerend op een enorme lat, hoog in de lucht tussen de wolken. Zo heb ik me ook weleens gevoeld. Dit thema is daarom niet nieuw voor mij, maar juist heel herkenbaar. Dus voor deze illustratie heb ik zelf model gestaan. Letterlijk want ik maakte een foto van mezelf om de verhoudingen in de illustratie goed te krijgen. Ook heb ik kenmerken van mezelf verwerkt in de vrouw. Dat kon ik niet laten. De kleine wolkjes die je hierboven ziet zijn een onderdeel van de totale illustratie.  De hele illustratie zie je hieronder. 

Hoeveel laagjes heb jij? Hfdst 4 van het zelfzorg boek

regenboog, afbeelding uit het zelfzorg boek

Als je die lat eenmaal lager hebt gelegd, kom jij zelf stukje bij beetje meer tevoorschijn. Wie jij in essentie bent, zonder te voldoen aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij. 

Je mag je masker afzetten en meer aandacht geven aan hoe je je voelt. Vanuit wie je écht bent durf je keuzes te maken die bij jou passen, zonder schuldgevoel. Omdat je weet wat je nu belangrijk vindt in plaats van wat je aangeleerd hebt gekregen. Hoe je dat doet, lees je in het 4e hoofdstuk van het InspiratieDoeboek 2. 

Mijn gedachten achter de illustratie 

De regenboog staat voor verbinding van de aarde met de hemel en omgekeerd. Maar naar mijn idee mag het ook staan voor de verbinding tussen wat jij van binnen voelt en wat je uistraalt en doet. Mooi he?! Deze regenboog is een onderdeel van de totale illustratie. Daarop staat nog een vrouw in haar ondergoed. Want als jij je letterlijk en figuurlijk blootgeeft, al je laagjes afpelt dan pas kom je meer tevoorschijn.  

Loop jij ‘de stress’ wel eens van je af? Hfdst 5 van het zelfzorg boek

gymschoen kleur roze, afbeelding uit het zelfzorg boek

Zal ik je iets verklappen? Op het moment dat je stress, spanning of druk ervaart, ga je in je hoofd zitten en is het goed mogelijk dat je weer in je oude patroon stapt van je aandacht, rust, tijd en ruimte weggeven aan de ander. Zorg dus voor genoeg hersteltijd en pauzes. Op je werk en thuis. Blijf niet steeds doorgaan. Maak plezier in die pauzemomenten en voed je met positieve mensen, gedachten en gevoelens. Je hoofd wordt er luchtiger van en er ontstaat ruimte in jou, letterlijk en figuurlijk. 

Zolang je in balans bent in jezelf voel je wat je kan weggeven aan de ander en wat je zelf nodig hebt om te nemen. Je gaat van binnen naar buiten leven. De verbinding met jezelf is de kern van voelen dat jij meer grip op je leven hebt.   

Denk, voel, verbind, geef, neem en leef! 

Hoe je dat doet, lees je in het 5e en laatste hoofdstuk van het InspiratieDoeboek 2. 

Mijn gedachten achter de illustratie 

Wandelen is mijn ‘ding’. Het liefst met mijn hond Eddie, op fijne (wandel)schoenen en in de natuur. Iets wat ik gemeen heb met Yura (auteur van de InspiratieDoeBoeken). Deze illustratie werd meteen een coproductie. Ik kwam met het idee van de wandelende benen en zij wilde heel graag haar geliefde strand op de achtergrond. En zo is het geworden. Deze gympies zijn er een kleurrijk onderdeel van.  

InspiratieDoeBoek kopen?

Wil je het boek nu al kopen? Klik op de onderstaande afbeelding om naar de webshop van PosiYou te gaan:boek met vrouw op bankjeREVIEW INSPIRATIEDOEBOEK 2

“Dit tweede PosiYou InspiratieDoeBoek heeft bij mij de zelfzorg-knop diep ingedrukt. Nog nooit eerder heb ik mijzelf op de eerste plaats gezet; altijd gingen mijn gezin, bedrijf en klanten voor. Niet gek dat ik al twee keer een burn-out heb gehad. Door de heldere taal, de juiste vragen en goede oefeningen in dit boek heeft de auteur me heel stevig op mijn zelfzorg-pad gezet. Eindelijk weet ik nu hoe ik mijn grenzen kan aanvoelen en aangeven, dat er niets vreselijks gebeurt als ik vaker ’nee’ zeg, wat het me brengt als ik écht iedere dag tijd voor mezelf reserveer. Om gewoon even te lummelen, te relaxen, met mijn hobby’s bezig te zijn. En dat allemaal zonder schuldgevoel, want dat bleek de boosdoener te zijn. Dank Yura, voor deze wijze levenslessen.” (Marije van den Bovenkamp, Blogcoach en kinderboekenschrijfster – eindredacteur van dit boek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.