Welke krijtstiften zijn het beste en waar gebruik je ze voor?

krijtstiften soorten

Ik krijg vaak de vraag: ‘Welke krijtstiften soorten zijn het beste, welke gebruik jij en welke dikte raamstiften heb je nodig voor een raamtekening’. Goede vragen want het maken van een raamtekening is zo veel leuker & makkelijker met de juiste krijtstiften. Graag leg ik je dat allemaal uit in dit blog.

Welke krijtstiften soorten zijn er?

Teveel merken om op te noemen. Zelf heb ik diverse merken omdat ik graag experimenteer. Daarvan leer ik meteen wat wel goed werkt en wat niet. Maar daarover later meer. Eerst wil ik je laten zien wat voor diktes er zijn. Dat is erg fijn om te weten, zodat je meteen de goede raamstift pakt / aanschaft voor je raamtekening.

De volgende krijtstift diktes zijn er:

  • 0,9 – 1,3 mm (fijn): geschikt voor kleine, gedetailleerde tekeningen. Meestal gebruik je deze niet voor op je raam, maar eerder voor een tekening op een fotolijstje.
  • 1,8 – 2,5 mm (medium): de meest gebruikte dikte waar je een middel grote raamtekening mee kan maken. Prima voor de buitenlijnen.
  • 3,0 > …. soms wel tot 30 mm (groot): zeer geschikt voor het maken van hele grote teksten en het inkleuren van grote vlakken.

krijtstiften soorten

Tevens heb je ook nog keuze in de soort punt: ronde, beitel en blok.

Het meest gebruikte zijn de ronde punten omdat deze hetzelfde werken als gewone stiften en dus makkelijk te hanteren zijn. Echter kunnen beitelpunten ook voordelen hebben. Je kan er leuke effecten mee maken en op een snellere manier dikte in je lijnen leggen. De blok punten gebruik je vooral voor het inkleuren van grote vlakken.

Watervast en wet wipe krijtstiften

Bijna iedereen is in de veronderstelling dat alle krijtstiften niet watervast zijn en met een doekje weg te vegen zijn. Dat is echter niet zo. Je hebt namelijk 2 soorten krijtstiften: watervast en ‘wet wipe’. Het verschil is dat de ‘wet wipe’ uitwisbaar is door er met een (natte) doek of stuk keukenrol over heen te gaan. Waterproof stift blijft zitten wanneer er vocht op komt. Pas wanneer je met een sopje en schuurspons gaat boenen wordt het waterproof krijt er van af gehaald. Zelf gebruik ik alleen maar ‘wet wipe’ stiften aangezien ik alles aan de binnenkant van het raam er op maak in ruimtes die niet vochtig worden.

Welke krijtstiften soorten zijn het beste (volgens mij dan)

Dat heb ik geleerd uit ervaring. Ik zal je hieronder laten zien welke ik heb en wat mijn ervaring daarbij is. Uiteraard is dit een persoonlijke mening en raad ik je aan om zelf uit te proberen wat voor jou het beste werkt :). Alle onderstaande stiften zijn ‘wet wipe’ stiften.

krijtstiften soorten

Zooyoo Liquid chalk pen

Werking: Prima. Echter wel met een nadeel. Bij het zetten van de lijn is het eerst doorzichtig en droogt het later pas wit op. Hierdoor zie je niet meteen wat je hebt getekend. Ze zijn ook niet super dekkend.

Makkelijk te koop: Ja, via de website van Aliexpress of bol.com . Ik heb ze niet ergens in de winkel zien liggen. Je koopt er 1 voor € 0,65 ( 85 dollarcent) bij Aliexpress een koopje dus. Je moet er wel een weekje of 2 / 3 op wachten. Prima prijs / kwaliteit dus! Via bol.com heb je ze eerder maar zijn ze duurder.

Hema krijtstift (Chalk marker)

Werking: Prima. Ik gebruik ze graag voor gedetailleerde oppervlakken vanwege de kleine punt en dikte. Ze zijn niet super dekkend, maar dat zie je niet als je de gehele raamtekening met deze stift maakt. Nadeel is dat de punt snel ‘bot’ wordt en je op den duur dus minder secuur kan tekenen.

Makkelijk te koop: Ja, via de website of in de winkel van de Hema. Je koopt er 1 voor € 1,- een koopje dus. Prima prijs / kwaliteit dus!

krijtstiften soorten

Popart krijtstift

Werking: Prima / goed. Ik gebruik ze voor middel grote raamtekeningen. Deze krijtstiften hebben een beitelpunt. Ideaal dus voor effecten in lettertypes en lijnen. De lijnen zijn meteen dekkend. Nadeel is dat je wel meerdere kerende de punt moet voorzien van krijtvulling (door de schudden en pompen).

Makkelijk te koop: Ja, via verschillende webwinkels (bv via deze webshop). Te koop in verschillende kleuren ook maar ook onder verschillende prijzen. Vaak zijn voordeel setjes goedkoper. Even googelen en vergelijken met diverse webshops is dus zeker de moeite waard.

Chalkmaster krijtstift

Werking: Prima. Ik heb diktes van 5 en 15 mm en gebruik ze dus voor (middel) grote raamtekeningen. Deze krijtstiften hebben een ronde en blokpunt. Ook bij dit soort zijn de lijnen meteen dekkend, maar hebben ook het nadeel dat je meerdere kerende de punt moet voorzien van krijtvulling (door de schudden en pompen). Vooral bij de grote variant van 15 mm moet je heel rustig werken om de lijnen dekkend te houden. Snelle strijken geven lelijke, niet dekkende lijnen.

Makkelijk te koop: Ja, ook weer via verschillende webwinkels (bv via deze webshop). Ook hier geldt: te koop in verschillende kleuren, tegen verschillende prijzen en voordeel setjes zijn goedkoper.

krijtstiften soorten

Uni Chalk krijtstift

Werking: Goed! Deze krijtstift heb ik onlangs ontdekt is tot nu toe mijn favoriet (lees er hier ook een blog over). Ik heb verschillende diktes (fijn en middel) en diverse kleuren. Deze krijtstiften hebben een ronde punt. De lijnen zijn direct dekkend en (het grote voordeel) heb een zeer goede dekking.

Makkelijk te koop: Ja, ook weer via verschillende webwinkels (dit is mijn favoriete webshop). Ook hier geldt: te koop in verschillende kleuren, tegen verschillende prijzen en voordeel setjes zijn goedkoper.

Het valt je nu zeker op dat er in mijn rijtje de Edding krijtstiften niet bij staan. Dat klopt, want die heb ik niet meer. Het waren de eerste stiften die ik gebruikte maar ook de eerste die ik weg gooide. Mijn ervaring is dat ze snel uitdrogen, snel gaan lekken en ook niet altijd even dekkend in de lijnen zijn. Dat zijn dus 3 grote nadelen waarom ik ze niet meer gebruik.

Tips & tricks voor het gebruiken van een krijtstift

Altijd handig en leuk om wat extra tips & tricks te krijgen, dus daar komen ze:

  1. Voordat je begint: lees de gebruiksaanwijzing van de pen. Logisch, maar tja, we vergeten dat wel eens in onze haast om leuke creaties te maken :).
  2. Het schudden van de stift is belangrijk, hierdoor loopt de vloeistof mooi door. Druk, na het schudden, een paar keer de punt in zodat de vloeistof goed in de punt loopt. Doe dat wel even op een stukje papier.
  3. Hervul je punt een paar keer tussen het tekenen door. Dat doe je door te schudden en de punt een paar keer in te drukken, zodat er nieuwe inkt de punt in stroomt. Dan blijf je mooie, strakke lijnen houden die overal even dik zijn. 
  4. Bewaar de krijtstiften liggend. Zo voorkom je dat punt uitdroogt en dat de inkt naar één punt van de marker loopt. Wanneer je de stift rechtop bewaart kan het zijn dat de inkt moeilijker door de punt vloeit, of dat het juist ontzettend gaat lekken.

Zo, nu heb ik je al mijn geheimen over krijtstiften verteld. Hop, hop naar de winkel om ze zelfs eens uit te proberen voor het maken van een leuke raamtekening ! P.s zoek je nog een gratis sjabloon om uit te proberen, check dan mijn pagina: gratis raamtekening 🙂

2 Replies to “Welke krijtstiften zijn het beste en waar gebruik je ze voor?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.