Welke krijtstiften zijn het beste en waar gebruik je ze voor?

krijtstiften soorten

Ik krijg vaak de vraag: ‘Welke krijtstiften soorten zijn het beste, welke gebruik jij en welke dikte raamstiften heb je nodig voor een raamtekening’. Goede vragen want het maken van een raamtekening is zo veel leuker & makkelijker met de juiste krijtstiften. Graag leg ik je dat allemaal uit in dit blog.

Welke krijtstiften soorten zijn er?

Teveel merken om op te noemen. Zelf heb ik diverse merken omdat ik graag experimenteer. Daarvan leer ik meteen wat wel goed werkt en wat niet. Maar daarover later meer. Eerst wil ik je laten zien wat voor diktes er zijn. Dat is erg fijn om te weten, zodat je meteen de goede raamstift pakt / aanschaft voor je raamtekening.

De volgende krijtstift diktes zijn er:

 • 0,9 – 1,3 mm (fijn): geschikt voor kleine, gedetailleerde tekeningen. Meestal gebruik je deze niet voor op je raam, maar eerder voor een tekening op een fotolijstje.
 • 1,8 – 2,5 mm (medium): de meest gebruikte dikte waar je een middel grote raamtekening mee kan maken. Prima voor de buitenlijnen.
 • 3,0 > …. soms wel tot 30 mm (groot): zeer geschikt voor het maken van hele grote teksten en het inkleuren van grote vlakken.

krijtstiften soorten

Tevens heb je ook nog keuze in de soort punt: ronde, beitel en blok.

Het meest gebruikte zijn de ronde punten omdat deze hetzelfde werken als gewone stiften en dus makkelijk te hanteren zijn. Echter kunnen beitelpunten ook voordelen hebben. Je kan er leuke effecten mee maken en op een snellere manier dikte in je lijnen leggen. De blok punten gebruik je vooral voor het inkleuren van grote vlakken.

Bol AlgemeenBol AlgemeenDesign en lifestyleDesign en lifestyle

Watervast en wet wipe krijtstiften

Bijna iedereen is in de veronderstelling dat alle krijtstiften niet watervast zijn en met een doekje weg te vegen zijn. Dat is echter niet zo. Je hebt namelijk 2 soorten krijtstiften: watervast en ‘wet wipe’. Het verschil is dat de ‘wet wipe’ uitwisbaar is door er met een (natte) doek of stuk keukenrol over heen te gaan. Waterproof stift blijft zitten wanneer er vocht op komt. Pas wanneer je met een sopje en schuurspons gaat boenen wordt het waterproof krijt er vanaf gehaald. Zelf gebruik ik vaak ‘wet wipe’ stiften aangezien ik alles aan de binnenkant van het raam er op maak in ruimtes die niet vochtig worden.

Welke krijtstiften soorten zijn het beste (volgens mij dan)

Dat heb ik geleerd uit ervaring. Ik zal je hieronder laten zien welke ik heb en wat mijn ervaring daarbij is. Uiteraard is dit een persoonlijke mening en raad ik je aan om zelf uit te proberen wat voor jou het beste werkt :). Alle 5 onderstaande stiften zijn ‘wet wipe’ stiften. De laatste zijn watervaste stiften.

krijtstiften soorten

Bol AlgemeenBol AlgemeenComputer

Hema krijtstift (Chalk marker) – wet wipe

Werking: Prima. Ik gebruik ze graag voor gedetailleerde oppervlakken vanwege de kleine punt en dikte. Ze zijn niet super dekkend, maar dat zie je niet als je de gehele raamtekening met deze stift maakt. Nadeel is dat de punt snel ‘bot’ wordt en je op den duur dus minder secuur kan tekenen.

Update: helaas merk ik dat de kwaliteit van deze stiften achteruit aan het lopen is. De stiften die ik nu in de winkel koop zijn soms niet goed werkend helaas. 

Makkelijk te koop: Ja, via de website of in de winkel van de Hema. Je koopt er 1 voor € 1,- een koopje dus.

krijtstiften soorten

Popart krijtstift – wet wipe

Werking: Prima / goed. Ik gebruik ze voor middel grote raamtekeningen. Deze krijtstiften hebben een beitelpunt. Ideaal dus voor effecten in lettertypes en lijnen. De lijnen zijn meteen dekkend. Nadeel is dat je wel meerdere kerende de punt moet voorzien van krijtvulling (door de schudden en pompen).

Makkelijk te koop: Ja, via verschillende webwinkels. Te koop in verschillende kleuren ook maar ook onder verschillende prijzen. Vaak zijn voordeel setjes goedkoper. Even googelen en vergelijken met diverse webshops is dus zeker de moeite waard. Maar via onderstaande link heb ze je snel gevonden en gekocht 😉

>> Set van verschillende maten Popart krijtstiften

Bol AlgemeenBol AlgemeenSport

Chalkmaster krijtstift – wet wipe

Werking: Prima. Ik heb diktes van 5 en 15 mm en gebruik ze dus voor (middel) grote raamtekeningen. Deze krijtstiften hebben een ronde en blokpunt. Ook bij dit soort zijn de lijnen meteen dekkend, maar hebben ook het nadeel dat je meerdere kerende de punt moet voorzien van krijtvulling (door de schudden en pompen). Vooral bij de grote variant van 15 mm moet je heel rustig werken om de lijnen dekkend te houden. Snelle strijken geven lelijke, niet dekkende lijnen.

Makkelijk te koop: Ja, ook weer via verschillende webwinkels (bv via deze webshop). Ook hier geldt: te koop in verschillende kleuren, tegen verschillende prijzen en voordeel setjes zijn goedkoper.

krijtstiften soorten

Uni Chalk krijtstift – wet wipe

Werking: Goed! Deze krijtstift gebruik ik al een tijdje en hij is 1 van mijn favorieten (lees er hier ook een blog over). Ik heb verschillende diktes (fijn en middel) en diverse kleuren. Deze krijtstiften hebben een ronde punt. De lijnen zijn direct dekkend en (het grote voordeel) heb een zeer goede dekking. Tuurlijk moet je af en toe wel pompen om het krijt weer in de punt te krijgen, maar dat hoort zo. Extra voordeel: ze blijven lang goed als je ze netjes bewaard.

Makkelijk te koop: Ja, ook weer via verschillende webwinkels. Ook hier geldt: te koop in verschillende kleuren, tegen verschillende prijzen en voordeel setjes zijn goedkoper. Wil je het snel in huis: Uni chalk krijtstift te koop via bol.com

krijtstift soorten

Posca krijtstift – watervast

Werking: Goed! Deze krijtstift heb ik onlangs ontdekt en behoort ook tot mijn favorieten. Ik heb een voordeelverpakking gekocht met maar liefst 7 verschillende diktes en punten. Ook bij deze krijtstiften zijn de lijnen direct dekkend.. Ik vind zelfs dat het wit van deze stiften zelfs heel duidelijk is. Super tof. Ook blijven deze stiften lang goed, dus je kan er zeker een paar maanden mee vooruit.

Makkelijk te koop: Ja, ook weer via verschillende webwinkels zoals bij mijn favoriete webshop. Ook hier geldt: te koop in verschillende kleuren, tegen verschillende prijzen en voordeel setjes zijn goedkoper.

Het valt je nu zeker op dat er in mijn rijtje de Edding krijtstiften niet bij staan. Dat klopt, want die heb ik niet meer. Het waren de eerste stiften die ik gebruikte maar ook de eerste die ik weggooide. Mijn ervaring is dat ze snel uitdrogen, snel gaan lekken en ook niet altijd even dekkend in de lijnen zijn. Dat zijn dus 3 grote nadelen waarom ik ze niet meer gebruik.

Tips & tricks voor het gebruiken van een krijtstift

Altijd handig en leuk om wat extra tips & tricks te krijgen, dus daar komen ze:

 1. Voordat je begint: lees de gebruiksaanwijzing van de pen. Logisch, maar tja, we vergeten dat wel eens in onze haast om leuke creaties te maken :).
 2. Het schudden van de stift is belangrijk, hierdoor loopt de vloeistof mooi door. Druk, na het schudden, een paar keer de punt in zodat de vloeistof goed in de punt loopt. Doe dat wel even op een stukje papier.
 3. Hervul je punt een paar keer tussen het tekenen door. Dat doe je door te schudden en de punt een paar keer in te drukken, zodat er nieuwe inkt de punt in stroomt. Dan blijf je mooie, strakke lijnen houden die overal even dik zijn. 
 4. Bewaar de krijtstiften liggend. Zo voorkom je dat punt uitdroogt en dat de inkt naar één punt van de marker loopt. Wanneer je de stift rechtop bewaart kan het zijn dat de inkt moeilijker door de punt vloeit, of dat het juist ontzettend gaat lekken.

Zo, nu ken je al mijn geheimen over krijtstiften. Hop, hop naar de winkel om ze zelfs eens uit te proberen voor het maken van een leuke raamtekening ! P.s zoek je nog een gratis sjabloon om uit te proberen, check dan mijn pagina: gratis raamtekening :).

17 Replies to “Welke krijtstiften zijn het beste en waar gebruik je ze voor?”

 1. Beste Ceciel, ik maak regelmatig raamtekeningen. Nu heb ik gisteren bij iemand een raam gedaan en zijn de letters vanacht uitgelopen .. ze heeft dus echte slagregen op het raam .. heel vervelend ! Ik kan ook niet aan de binnenkant letteren omdat er een folie opzit. Jij vermeldde de watervaste stiften van Posca. zijn die makkelijk te verwijderen ? Want met een schuursponsje op een raam laat krassen achter .. wat zou je me kunnen aanraden ?

  1. Hoi Veerle,
   Wat vervelend dat je raamtekening is uitgelopen. Echter is dat met een normale krijtstift wel te verwachten, ze zijn immers in water oplosbaar. Voor de buitenkant van het raam zou ik dus altijd een andere stift gebruiken. De posca stift is een goede daarvoor. Deze is op verfbasis en dus veel meer watervast (al weet ik niet zeker of het een slagregen overleeft). Je kan die er later met water en zeep afhalen. Je moet alleen wat harder boenen. Succes!
   Groetjes Ceciel

 2. Dank je wel Ceciel !!!!
  Ik ga het even bekijken
  Wel eng een watervaste stift gebruiken op een raam
  Dat zal ik toch even moeten overwinnen ..
  Dank je voor de tip !
  Groetjes Veerle

 3. Beste Ceciel, ik ben teruggegaan met de posca stiften. Het staat er nu een dikke 2 weken op en nog steeds niet uitgelopen ! Dank je wel voor de tip ! Grts Veerle

 4. Hallo Ceciel, mag ik je om een tip vragen? Ik gebruik 200 ml flesjes voor oa zelfgemaakte likeuren. Die zijn vrij hoog en dun. Welke stift zou jij me dan adviseren? Ik denk namelijk dat een stift mooier staat dan een etiket. Waarbij ik niet zou weten of er überhaupt zo’n smal etiket bestaat.
  Ik loop al vast met wel of niet watervast. Laat staan welke dikte ik het beste zou kunnen gebruiken.
  Wil je me adviseren?

  Groet, Monique

  1. Hoi Monique,
   Zelf zou ik dan kiezen voor een watervaste stift en dan twee dunne stiften (bv 0,9 mm) kopen en uitproberen. Succes!
   Groetjes Ceciel

 5. Hoi Ceciel, superfijn dat je je kennis deelt! Door jouw openhartigheid krijt ik nu al een paar jaar naar grote tevredenheid met de stiften van Uni. Gister was ik echter bij een nieuwe klant en pas toen ik klaar was, kwam hij erachter dat de teksten op zin krijtbord eigenlijk permanent zijn en dat hij ze dus eigenlijk met acrylstift wil laten tekenen. Nu vroeg ik mij af of jij ervaring hebt met het overtrekken van krijtteksten dmv acrylstift. Kun je dit over elkaar gebruiken?

 6. Hoi Maartje, dankjewel voor je compliment. Leuk om te lezen dat je al zoveel hebt gehad aan mijn blog. Maar wat jammer dat de klant in eerste instantie niet goed heeft aangegeven wat hij wilde. Als ik je opmerking goed lees dan heb je het krijtbord voorzien van een afwasbare krijtstift en nu moet het voorzien worden van een verfstift? Ik heb daar geen ervaring mee. Wat ik dan doe is dat ik eerst thuis een test doe. Wellicht heb je zelf nog wel een klein krijtbordje liggen waarop je dat kan testen. Houd het goed (wat ik denk ik wel verwacht als je het heel goed overtrekt) dan zou ik het doen. Zo niet, dan heb je wat meer pech en moet je overnieuw beginnen. Succes met de klant. Groetjes Ceciel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.