Mijn illustratie dagboek

dagboek met illustraties en glimlachende vrouw

Dit jaar begin ik met goede voornemens. He bah, zie ik je denken. Nee, het zijn niet van die voornemens om te gaan lijnen ofzo. Nee, het waren creatieve voornemens. Om meer te gaan doen waar ikzelf blij van werd. Meer tijd om te gaan tekenen, handletteren, kortom gewoon meer tijd doorbrengen met mijn geliefde potlood, gum en pennetje. Dus ik kocht een groot schetsboek en maakte er elke dag een date mee. Ik begon aan mijn illustratie dagboek!ย 

Illustratie dagboek

Ik zie je weer denken: illustratie dagboek? Is dat niet moeilijk? Waar begin je dan? Nou, eigenlijk gewoon doen! Ik neem er elke dag even de tijd voor. Meestal na het eten, want dan heb ik ‘een soort van niets te doen’ half uurtje. Dan ga ik aan tafel zitten met een kop thee, pak mijn papier, potloden en pennen en begin.

Ik maak vaak iets wat me die dag is bijgebleven. Zoals dat het een hectische dag op het werk is geweest of dat ik heel erg blij werd van de zon die even achter de wolken uit piepte. Dat schets ik dan op papier. De ene keer is het in de vorm van een quote, de andere keer een doodle of illustratie maar vaak ook allebei. Binnen een half uurtje staat alles op papier en ben ik heerlijk ontspannen. Bijkomend leuk feit is dat ik dan ook weer een bladzijde gevuld heb van mijn illustratie dagboek. Als ik er nu al op terug kijk heb ik al een erg leuk boekje gemaakt (als ik dat zo zelf mag zeggen ๐Ÿ˜‰ ). Kijk maar eens:

Illustratie dagboek Illustratie dagboek

Dit waren maar een paar kiekjes van mijn illustratie dagboek. Vind je het leuk om nog meer te zien. Kom dan langs op mijn Instagram account. Gezellig als je komt kijken of volgen!

Maar hoe dan?

Nu denk je weer: dat kan ik niet! Echt wel hoor! Iedereen kan tekenen. Hier zijn mijn 5 tips voor het beginnen van een illustratie dagboek.

Tip 1: Begin gewoon en oefen veel. Ja een dikke vette inkopper. Maar Berry Stevens zijn het al in de jaren 80 bij de mini playback show (ja, zo oud ben ik): ‘Vooral doorgaan’. Want van proberen kan je leren (en die gebruiken ze bij mijn zoontje op school zelfs nog). Dus vooral elke dag even tekenen. Je zult vanzelf zien dat het steeds vaker makkelijker gaat.

Tip 2: Haal inspiratie uit anderen. Dat doe ik ook. Ik verzin echt niet alles zelf. Het geeft dus helemaal niet als je een keer hetzelfde maakt dan een ander. Alle ideeรซn zijn namelijk al een keer door iemand bedacht, dus echt origineel kun je niet met dat zijn. Pinterest is mijn grote inspiratiebron. Ik maakte daar een bord aan, met een voor de hand liggende naam: ‘illustratie inspiratie’. Kijk maar eens wat een leuke plaatjes:

Psssssst Ik heb nog veel meer leuke Pinterest borden over tekenen. Check dus de rest van het Pinterest account van Ceciel Maakt ook even. Dan weet je zeker dat je niets leuk mist ;).

Tip 3:ย Creรซer je eigen tekenstijl. En deze vorm je pas na veel tekenuurtjes. Je begint daarom vaak eerst met het namaken van anderen. Daar leer je juist van. Je haalt er inspiratie uit. Daarna kun je zelf eens wat gaan proberen. Bedenk wat je mooi vind aan het werk van anderen. Is dat de stijl, de kleuren, de lijnen etc. Haal eruit wat jou aanspreekt en geef dat een eigen draai. Zo kom je stapje voor stapje dichterbij jou eigen manier van tekenen.

Tip 4: Blijf dicht bij jezelf.ย Daarmee bedoel ik eigenlijk: teken waar jij je goed en gemakkelijk bij voelt. Hmmmm nog niet helemaal duidelijk genoeg. Teken niet iets wat je te ingewikkeld vind of wat je teveel moeite kost. Dus als je illustraties maakt met heel veel details waar je continu in vast loopt: stop er dan mee en werk simpeler. Dat kan natuurlijk ook andersom zo zijn. Probeer dus te ontdekken in welke tekenvorm jij goed bent, je op je gemak voelt en die lekker uit je potlood of pennetje vloeien.ย 

Tip 5: Goed materiaal. Begin je net met tekenen en wil je low budget uitproberen of het wat voor je is. Dan is materiaal van de Action of Hema prima. Ontdek jij je tekenplezier en wil je verder gaan. Meer tekenen. Loop dan eens binnen bij een speciaalzaak zoals De Kwast of Pipo’s. Zij kunnen je adviseren in pennen, potloden en soorten papier. Je zult merken dat dit zeker een groot verschil is en je creaties nog fijner op het papier komen :).

Zo, ik hoop dat ik je met mijn tips nu staat te popelen om te beginnen! Ik zou het graag zien! Kom me op zoeken op Instagram op Facebook en tag me in jou foto van je illustratie dagboek. Dan kom ik zeker een kijkje nemen!

4 Replies to “Mijn illustratie dagboek”

    1. Hoi Daniรซlle. Tuurlijk mag je mij dat vragen. Het boek wat ik in dit blog gebruikt momt vd Hema. Het is eigenlijk een foto plakboek. Ik geloof dat het iets vanโ‚ฌ9,00 was. Het is een prima tekenboek om mee te beginnen. Let wel op dat het bij sommige stiften doordrukt. Wil je echt meer gaan verven dan kun je beter een boek kopen met aquarel papier. Dat koop je bij de speciaal zaak. Succes en veel plezier met het maken van jou dagboek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.