Doodles tekenen doe je zo!
Doodles tekenen, hoe doe je dat? Wat zijn doodles nou eigenlijk? Wanneer maak je doodles & waarom is doodlingen zo leuk? Dat laat ik je in dit blog zien!
Doodles tekenen & Doodling, wat is dat nou eigenlijk?
Doodle is het Engelse woord voor tekenen en iedereen maakt ze wel eens. Stel je maar eens voor: je zit in een cursus of klaslokaal en de docent is al heel lang eentonig iets aan het uitleggen. Vaak heb je op je tafeltje of schoot een pen en papier om aantekeningen te maken. Tijdens deze (vaak saaie of te lange) monoloog begin je vaak gedachteloos op je papiertje tekeningetjes te maken zoals pijltjes, huisjes, meestal van alles en nog wat in de hoek / kantlijn van je papier. Dat zijn doodles! Die ontstaan wanneer je aandacht ergens anders is (toch nog bij die saaie monoloog) en je gedachteloos op je blok papier of kladje gaat zitten tekenen. Het zijn tekeningen die niet veel van je brein vragen en voorkomen dat je gaat zitten dagdromen en niet meer oplet. Heel nuttig dus!
Ik doodle ook heel erg graag en combineer dat vaak met handlettering, zoals op deze te gekke feestelijke houten wegwijzer:
Waarom is doodlingen zo leuk en hoe teken je een doodle?
Doodles zijn makkelijk te maken en daarom door iedereen te maken. Leuke bijkomstigheid :). Ze hoeven namelijk niet kaarsrecht te zijn, maar mogen schots, scheef, met een niet zo strakke lijn en noem maar op. Jij maakt een doodle op je eigen manier en dat maakt hem uniek, mooi en leuk!
Hoe teken je dan een doodle?
Gewoon via een stappenplannetje wat je bijvoorbeeld via Pinterest kan vinden. Ik heb een heel bord vol gepind met deze plannetjes. Dit Pinterest bord heet: ‘How to draw’ (klik op de naam om naar het bord te gaan). Hierop staan meer dan 50 voorbeelden, zoals deze (in de vorm van een filmpje van blok Krokotak die trouwens de leukste DIY’s ontwerpt en maakt).
Zelf hou ik een illustratie dagboek bij waarin ik veel doodle. Check maar eens mijn blog hierover. Dan ontdek je hoe leuk het is om iedere dag even de tijd te nemen om te tekenen en krijg je 5 tips om zelf te starten! Dus ik zou zeggen: 'Doodle all day long'! Als je lekker veel oefent dan kom je steeds verder. Heb gewoon plezier met een potlood en papier!
Zoals bijvoorbeeld deze leuke, die ik maakt van alles wat er in mijn hoofd rond spookte :).
Of deze:
Wil je ook mijn stap voor stap ‘hoe teken je een nijlpaard’ zien? Ga dan naar mijn blog zelf leren tekenen stap voor stap.
Boeken om te leren doodles tekenen
Wil je toch liever een papieren boek om in te bladeren om zo af en toe erbij te pakken om te doodlen. Dan heb ik een aantal leuke aanraders voor je. Hierbij mijn top 3 !
Kawaii Doodle Class is een super leuk boek om mee te beginnen. Kawaii is een deel van de Japanse cultuur dat rond schattigheid draait. Van de leukste dingen, dieren en onderwerpen wordt iets schattigs gemaakt en vaak heel eenvoudig door een paar oogjes en een mondje toe te voegen. Met dit boek kun jij dat ook heel eenvoudig leren met de stap voor stap plaatjes. Leuk voor je kids maar stiekem ook veel te leuk voor jezelf!
Dit is mijn favoriete boek van Gemma Correl. Ze heeft er talloze gemaakt, maar aangezien ikzelf een ‘foodie’ (ofwel bourgondisch persoon) ben, is dit mijn boek! Je leert er allerlei food doodles maken op een heerlijke speelse manier met grappige verhaaltjes tussendoor. Een heerlijke boekje om in je kast te hebben.
Oké, dit is niet echt een doodle boek, maar meer een stap voor stap boek om bloemen en planten te leren tekenen. Ik was in de boekwinkel al verliefd om de omslag, moet je nagaan wat ik dacht toen ik het boek open sloeg! Het zit boordevol mooie tekeningen van bloemen en planten die helemaal niet moeilijk zijn om te tekenen. Echt een aanrader voor je teken boekenplank!
Koop het boek botanisch tekenen bij bol.com
Als laatste tip: mijn serie blogs: handlettering voor beginners. Want doodles zijn super leuk in combinatie met handlettering! Kijk hieronder maar eens: