Zelf leren tekenen stap voor stap

zelf leren tekenen, leren tekenen voor beginners, leren tekenen stap voor stap, leren tekenen in stappen online, leren tekenen in stappen voor beginners, leren tekenen kind

Wil je ook zo graag zelf leren tekenen maar heb je geen idee waar je moet beginnen. Leer dan tekenen stap voor stap aan de hand van voorbeelden. Ik laat je zien hoe je dat kan doen en waar je allerlei voorbeelden kan vinden. Leuk voor jezelf maar ook om samen met je kids te doen.

Starten met zelf leren tekenen – de materialen

Tekenen hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kan al beginnen met vrij eenvoudige en goedkope materialen. Wat heb je dan nodig? Een potlood, gum en papier. Uiteraard kan je het later allemaal inkleuren, maar we beginnen even bij de basis. Je kunt deze bij de boekhandel of winkel (Hema) of prijsvechter (bv Action) al kopen. Wil je het liever snel en online bestellen, dan vind je hier mijn favorieten die met een paar kliks besteld zijn:
Start met een tekenblok van normaal papier, een HB potlood en een simpele gum. Waarom een HB potlood?

Feitje: Op de meeste potloden staat een code die verwijst naar de hardheid. De code bestaat uit een letter en een cijfer. H staat voor hard, B staat voor zacht. Hieronder zie je alle codes:

9H8H7H6H5H4H3H2HHFHBB2B3B4B5B6B7B8B9B
zeer hardhardgemiddeldzachtzeer zacht

Harde potloden geven een scherpe, dunne lijn en zijn handig bij lijntekeningen. Zachte potloden geven een dikkere lijn en zijn ideaal om schaduw toe te voegen. Een standaard kantoorpotlood is HB, de gulden middenweg tussen hard en zacht. Voor het iets nettere schrijfwerk wordt F aanbevolen.

Stap voor stap tekenen

Als je alle materialen hebt kun je aan de slag. Nu nog inspiratie! Die vind je gewoon op internet. Pinterest is mijn favoriete visuele zoekmachine. Tik daar als zoekwoord ‘stap voor stap tekenen’ in en je krijgt heel veel voorbeelden. Zelf maakte ik er ook een aantal:

zelf leren tekenen, leren tekenen voor beginners, leren tekenen stap voor stap, leren tekenen in stappen online, leren tekenen in stappen voor beginners, leren tekenen kind

zelf leren tekenen, leren tekenen voor beginners, leren tekenen stap voor stap, leren tekenen in stappen online, leren tekenen in stappen voor beginners, leren tekenen kind

Volg hierbij de stappen en kijk eens: ook jij kan tekenen! Uiteraard lukt niet alles in 1x goed en even strak, maar blijf oefenen. Als je elke dag een tekeningetje maakt dan ga je snel vooruit. Wat ook wel eens wil helpen als je het voorbeeldje van de ‘stap voor stap’ tekening een aantal keer achter elkaar maakt. Je leert dan van je foutjes waardoor je sneller door hebt wat wel of niet goed gaat bij jou.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wil je meteen inspiratie op doen. Check dan mijn Pinterest bord ‘How to Draw’ voor tal van leuke voorbeelden:

P.S. Voor alle moeders en vaders die thuis lesgeven heb ik een boekje 'Doodles tekenen' gemaakt. Dan hoef je niet zelf op zoek te gaan naar leuke teken oefeningen, maar heb je meteen een kant en klare les :). Je kan hem via onderstaande link downloaden:

Thuis les doodles tekenen

Hieronder een voorbeeld van de 1e bladzijde en wat je kan verwachten. Veel plezier ermee! En ik zie graag wat je hebt gemaakt!!
 
Geen zin om te tekenen maar wel om te kleuren?! Koop dan mijn kleurboek! Te koop in mijn shop. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de kleurplaten.

Of Bestel in mijn webshop een persoonlijke illustratie – portretje van jezelf

illustratie vrouw met zonnebril in fotoframe bij radiator
Bestel bij mij een persoonlijke illustratie – portretje van jezelf

Bol AlgemeenBol Algemeen

9 Replies to “Zelf leren tekenen stap voor stap”

 1. Superleuk dat download werkboekje, precies waar ik naar op zoek was voor mijn dochter! Hartstikke lief, bedankt!
  Zal snel eens verder rondneuzen op je website, ziet er leuk uit!

  1. Hoi Joke,
   Graag gedaan en veel plezier ermee voor jou en je dochter!
   Ik zou het leuk vinden als je via social media laat zie wat ze eruit heeft gemaakt :).
   Groetjes Ceciel

 2. Wat leuk om te lezen Julotte. Veel tekenplezier. Groetjes Ceciel.

  Ps heb je mijn blogs Handlettering voor beginners gezien? Ook erg leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.