Fruit aquarel poppetjes

Aquarel tips & tricks

Ook fan van aquarellen, maar je weet niet echt hoe je moet beginnen? Lees dan mijn aquarel tips & tricks . Welke materialen heb je nodig, hoe begin je, waar moet je aan denken en een leuk  & simpel voorbeeld om mee te starten. Kortom: binnen 5 minuten heb jij gelezen hoe je kan beginnen! Let’s begin :)!

Aquarel tips & tricks

Voordat je begint met aquarellen is het toch fijn om wat tips & tricks door te lezen. Als beginneling heb ik veel gelezen, youtube filmpjes gezien en fouten gemaakt. Perfect dus om je wat handigheidjes mee te geven. Voordat ik ze aan je geef, is het wel fijn om te weten wat een een aquarel eigenlijk is?

Een aquarel is een schildering met waterverf op papier. De hoofdbestanddelen van de verf zijn pigment, een bindmiddel en water. Aquarelverf is transparant; de textuur van het papier, de korrel, is door de schildering heen te zien. Mengkleuren kunnen gemaakt worden door verschillende kleuren in lagen over elkaar aan te brengen: rood over geel levert bijvoorbeeld oranje op. Bij dekkende verfsoorten moet zo’n mengkleur op het palet worden aangemaakt. Bron

Hierboven wordt wel gesuggereerd dat waterverf en aquarelverf hetzelfde zouden kunnen zijn. Toch is dat niet zo. Lees maar eens het blog van Romy die dat op een hele duidelijke en mooie manier aan je uitlegt. Zo nu dat opgehelderd is kunnen we beginnen met de rest van de uitleg :).

Aquarel tips & tricks
Hier zie je mijn tafel die vol staat met verschillende soorten materialen: goedkope waterverf van de Ikea (links), verfsetje van Sostre Grene (boven) , penselen van Sostrene Grene en een KOI water Brush ( op vintage schoteltje midden). Graag experimenteer ik eerst met van alles en nog wat voordat ik mijn uiteindelijke ontwerp ga maken. Zo weet ik dan een beetje wat wel of niet lukt en kan dat dan mooi verder uitwerken.

Voordat je begint heb je de juiste materialen (verf, papier, penselen en water) nodig – je basis moet wel geschikt zijn voor aquarellen. Dus zorg ervoor dat je aquarel verf hebt en aquarel papier. Gewoon papier gaat namelijk omkrullen en bobbelen (wat je een beetje op mijn creatie hier verderop ziet, daar heb ik dus van geleerd) en dat is zonde van je werk. Qua verf en penselen kun je goedkoop beginnen, zoals ik heb gedaan. Niet het allergoedkoopste van de action, maar een goede starterset zoals deze

Dan heb je meteen alles compleet. Ik geloof dat het destijds alles bij elkaar € 9,95 koste. Best te doen dus. Zorg tevens voor veel vers water! Het liefst 2 grote bekers: 1tje om voor te spoelen en 1tje om na te spoelen. Door je kwasten vaak goed schoon te maken, als je van kleur wisselt, krijg je heldere en mooie kleuren.

Hoe begin je met een aquarel dan? Dat bepaal je eigenlijk zelf. Je hebt niet veel verf nodig om te schilderen dus begin eerst met hele, kleine dotjes en verdun met water. Begin op het papier met water en geef het dan wat kleur. Je kan het steeds donkerder maken. Dus wat ik eigenlijk wil zeggen: begin met licht en werk vanzelf naar donker.

Geduld is een schone zaak! Zeker bij aquarellen. Voor mij moeilijk, aangezien ik graag snel resultaat wil zien. Met aquarellen wacht je veel. Je wacht tot een laag droog is en dan ga je weer verder. Zo bouw jij je creatie op tot iets heel moois.

Maar… soms wil je ook kleuren in elkaar laten vloeien en dat moet als het nat is. Ingewikkeld? Nee hoor. Gewoon een kwestie van proberen en experimenteren. Dat doe je door eerst een watervlek (met een schone kwast) op papier te maken. Met een andere kwast tip je de punt met je gewenste kleur op en dan tip je die aan 1 kant van je watervlek. Je ziet dan de kleur er invloeien. Nu pak je een andere kleur (met een schone kwast) en tip je die ook weer, aan de andere kant, in de watervlek. Dan vloeien de kleuren mooi in elkaar over.

En als laatste tip nog: Heb je geknoeid of net teveel gebruikt: dep dan met een keukenpapiertje het overschot van je papier.

Liever alles nog eens terug zien op een filmpje. Bekijk deze dan eens. Heel duidelijk uitgelegd en onder begeleiding van een muziekje:

Oke nu je alle tips hebt ontvangen kun je lekker gaan verven 🙂 en laat ik zien wat ik heb gemaakt.

Fruit aquarel poppetjes

Aquarel tips & tricks

Een tijdje terug was mijn interesse gewekt voor het aquarellen doordat ik Marije Verkerk via instagram ontdekte. Ze was begonnen aan de cursus van Creativebug: 31 dagen patronen verven. Jeetje wat maakte zij leuke dingen en ik wilde dat ook. Ik ben altijd een beetje huiverig om me in te schrijven voor cursussen waarbij je elke dag tijd vrij moet maken, aangezien ik van mezelf weet dat ik die tijd gewoonweg niet elke dag heb. Vandaar dat ik ervoor koos om eerst maar eens een patroon na te maken. Dat werd dus het patroon met de citrusvruchten.

Samen met mijn zoontje heb ik een heerlijke ochtend (in pyjama!) zitten schilderen. Wat gezellig en fijn was dat! Het patroon heeft daarna een paar dagen in de woonkamer gelegen en ik vond het niet af. Er ontbrak wat vrolijkheid. Dus ik voegde er wat penstreken aan toe en zo ontstonden deze vrolijke poppetjes:

Aquarel tips & tricks

Binnenkort ga ik nog meer aquarellen want ik zou nog zoveel meer moois willen maken. En wie weet ga ik me toch maar eens opgeven voor die cursus van Creativebug…..

Aquarel jij ook wel eens?

3 Replies to “Fruit aquarel poppetjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.