m

Ceciel Maakt

 / Tekenen  / Recept tekenen doe je zo
recept tekenen doe je zo

Naast tekenen hebben ik nog een passie: eten! Ja, mijn bourgondische hart gaat sneller slaan bij het zien van heerlijke recepten. Wanneer deze recepten dan ook nog eens zijn voorzien van prachtige illustraties, ben ik nog blijer. En weetje: een recept tekenen is erg leuk om zelf te doen! Dat laat ik jullie zien in dit blog.

Recept tekenen – dit heb je nodig

Een recept tekenen kan jij ook! In dit blog een stappanplan om het zelf op te zetten, compositie te maken en tips voor het illustreren.

Heb je familie recepten in de kast liggen die wel een ‘make- over’ verdienen? Of wil je graag een favoriet recept aan je vrienden kado doen? Dan is het extra leuk om het recept zelf te tekenen! Met de volgende materialen kun je meteen aan de slag:

  • Papier, potlood en gum (voor de eerste schetsen).
  • Fineliners (voor de definitieve lijnen en voor het schrijven van je recept).
  • Kleurpotloden, stiften of waterverf (ik laat aan jou over hoe je kleur wilt gaan aanbrengen).
  • Voor alle digitale fans: een computer (met daarop Photoshop) en een scanner of telefoon.

Je kunt alle bovenstaande materialen bij de boekhandel of winkel (Hema) of prijsvechter (bv Action) kopen.

Recept illustreren – dit is het stappenplan!

1. Je recept! – Ja, zonder dat komen we er niet :). Zorg ervoor dat je de gehele beschrijving hebt. Dus de ingrediënten en de beschrijving van de bereiding. Zelf koos ik voor het recept: worstenbroodjes! Mijn zus maakt de heerlijkste worstenbroodjes en tijdens verjaardagen mogen wij hier van meegenieten. Ze heeft een kook website: Kookgewoon waarop je lekkere recepten voor het hele gezin kan vinden. Neem er eens een kijkje voor culinaire inspiratie!

2. Layout opmaken – Dat is nog niet zo simpel als het lijkt. Je bepaald eerst op welke grote je het recept wilt maken. Dat kan A4 of A3 staand of liggend zijn (voor diegene die alles op papier gaan tekenen) of je maakt een keuze voor de afmetingen van je digitale bestand.

Inspiratie vind je op de website van The draw and cook website. Hierop laten tal van illustratoren hun werk zien op het gebied van recepten illustreren. Je kan er veel verschillende stijlen en layouts vinden. Maar ook op Pinterest kun je veel vinden. Zelf heb ik een bord samengesteld zodat je zelf niet hoeft te zoeken. Lekker handig! Check het hieronder:

Heb je een goed idee voor je layout: ga dan zelf schetsen maken voor je eigen recept. Hierbij moet je ook nog nadenken wat je allemaal wil gaan tekenen. Pik niet elk onderdeel van de bereiding eruit. Dan wordt het vaak heel erg veel. Tenzij je een simpel recept hebt wat snel klaar is. Maar kies onderdelen die jij mooi vindt om te laten zien.

Bol AlgemeenBol AlgemeenKoken

Ga dan alles bij elkaar schetsen. Mijn ervaring is dat je dit het beste eerst even in het klein kan opzetten op papier. Zie een voorbeeld hieronder. Je maakt dan een stuk of 7 ontwerpen waarbij je alle onderdelen heel snel en schematisch erop zet. Niet detailleren, dat komt later. Het gaat nu om het geheel. Dus zet de onderdelen schematisch op, ook de tekst en maak verschillende composities. Heb je er een aantal gemaakt, kies dan diegene die jou het meest aanspreekt.

3. Illustraties / doodles (en eventueel tekst) tekenen – Je gaat nu zelf bepalen welke onderdelen van je recept je wilt gaan tekenen. Je hebt dit al een beetje gedaan in je compositie, maar nu ga je het verder uitwerken. Mijn advies is om eerst alles eens lekker te schetsen. Leg dan alle schetsen bij elkaar op tafel en kies uit wat je erg mooi vindt. Die zet je allemaal bij elkaar op het blad conform de positie die je eerder hebt gekozen. Doe dat nog steeds in potlood! Je gaat pas later alles overtrekken en kleur geven.

Tussenstap: Tekst keuzes – Je hebt hierbij 2 keuzes: wanneer je digitaal werkt dan kun je in Photoshop zelf de tekst erin zetten. Werk je alles analoog uit zal je het zelf uit moeten schrijven. Om alles zo recht en netjes mogelijk op te schrijven kun je tekstblokken maken. Je schets met je potlood het vak waar de tekst in moet komen. Voorzie dat van tektslijnen en schrijf daarin je tekst. Dan weet je zeker dat het recht en netjes is!

Tip: heb je geen inspiratie voor het tekenen. Kijk dan op de website die ik hierboven heb aangegeven. Je kan er zoveel ideetjes vinden. Tekenen het niet exact na maar geef er net je eigen draai aan. Zo wordt het ook echt jouw recept!

4. Kleur! Nu je in potloodvorm je ontwerp hebt kun je gaan beginnen met de kleur. Denk goed na wat er bij jou recept past. Heb je bijvoorbeeld een heerlijk Italiaans recept: verwerk dan bijvoorbeeld de kleuren uit de vlag in het recept. Zelf heb ik ervoor gekozen om alles digitaal te doen. Dus heb ik eerst al mijn tekeningen ingescand op mijn scanner (een foto maken met je telefoon kan ook) en dan in Photoshop bewerkt. Het voordeel hiervan is dat je tot op het laatste moment nog heerlijk kan schuiven.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Werk je analoog dan kun je kiezen uit kleurpotloden, stiften of aquarellen. Voor tips over aquarellen verwijs ik je met veel plezier dan mijn blog: Fruit aquarel poppetjes. Hierin geef ik je aquarel tips & tricks.

Dit was uiteindelijk mijn resultaat:

Een recept tekenen kan jij ook! In dit blog een stappanplan om het zelf op te zetten, compositie te maken en tips voor het illustreren.

Ik ben heel benieuwd of jij iets hebt gemaakt en zie dat altijd graag! Mocht je belangstelling hebben om een recept door mij te laten illustreren dan doe ik dat ook graag! Neem contact met me op voor de mogelijkheden en prijzen!

Bol AlgemeenBol AlgemeenKoken

Een creatieveling in hart en nieren die niet stil kan zitten en altijd bezig is met ontwerpen, creëren en maken. Een echte Brabantse, bourgondiër op wandelschoenen met in de ene hand een glas wijn en in de andere een tekenpotlood. Wil je nog meer over mij weten, check dan de Over Ceciel pagina :)